because there can
be no peace
without justice

SÖK ARTIKLAR


THE MAN
Biography (1869-1948)
The Salt March
                     THE CONCEPT
                     Ahimsa
                     Satyagraha
                     Sarvodaya
                     Swaraj
                     Swadeshi
GANDHIAN SITES

Home » Features


TA STEGET TILL AKTIVT ICKEVÅLD DEN 11 SEPTEMBER
5 september 2002, 20:38  |   ARTIKLAR  

Precis som de flesta amerikaner var jag fylld av sorg, med skräckbilderna från tv-rutan fastklistrade i sinnet. Men också fylld med inspiration över den kärlek jag såg. Människor som donerade blod, tid, pengar. Människor som kom samman, tände ljus. Människor i andra länder som uttryckte sin solidaritet med alla sörjande.


Så, den 7 oktober, började bomberna falla över Afghanistan. Människor sa “Nå, vi måste ju göra något. Vi kan inte bara göra ingenting.”


MEN JAG TROR det finns en tredje väg, vägen mellan att “inte göra någonting” och att bomba. Det är steget till aktivt ickevåld.


Vid kongressen mötte jag många delaktiga i denna tredje väg. Där var den unge israeliska vapenvägraren, där var palestinierna som talade om vikten av ickevåldsbaserade lösningar.


Jag hamnade bredvid systern till den man som president Bush prisat så varmt i ett av sina tal efter den 11 september. Hennes bror hade dröjt sig kvar i World Trade Center för att hjälpa en man i rullstol. Det bästa sättet att hedra honom, berättade hon, är att jag arbetar aktivt för fred. Jag talade med en annan kvinna som kämpat mot kärnvapnen i över 50 år. Den senaste aktionen hon deltagit i var vid Project ELF, i norra Wisconsin.


En av alla människor jag mötte var David Hartsough, en av grundarna till the Nonviolent Peaceforce. Målet för den organisationen är att utbilda en tränad internationell civil fredsstyrka som kan skickas till konfliktområden, i syfte att förebygga och stävja våld och förödelse, skydda mänskliga rättigheter, och skapa ett utrymme för lokala grupper till dialog och fredliga lösningar.


Nonviolent Peaceforce är en de alla hundratals organisationer som kommer att manifestera den 11 september som “En Dag för Förnyelse”. Man vill bl.a. uppmuntra människor att arbeta denna dag för fred, att donera en dagslön till projektet. Som ett konkret sätt att förvandla dagen till en yttre manifestation om vårt hopp om en mer fredlig framtid.


Det finns fler sätt. Vi kan se till att förbättra våra kunskaper om vad som verkligen pågår i världen, öppna oss för andra perspektiv än de vanligast förekommande.


Vi kan kontakta våra valda representanter med krav på mänskliga rättigheter, en hälsosam miljö, bättre skolor, utbildning och vårdinrättningar, som ett sätt att trygga vår säkerhet.


Var och en av oss har ett val den 11 september, hur vi skapar en mening med den dagen. Både som individer och som nation, kan vi välja att isolera oss i rädsla, eller bygga en gemenskap av hopp. Vi kan välja att föreviga våldsspiralen eller att agera med mod den tredje vägen. Och vi måste välja.


Hur du än väljer att observera 11 september, önskar jag dig fred.

Jean McElhaney, bosatt i Wisconsin kommer att arbeta en Dag för Fred.
Artikeln publicerad i Madison Capital Times, 4 sept. 2002

Översättning: Jan Viklund

Relaterade länkar:

 • Peaceful Tomorrows
  www.peacefultomorrows.org


 • Fellowship of Reconciliation
  www.forusa.org


 • Nonviolent Peaceforce
  www.nonviolentpeaceforce.org


  För fler evenemang i veckorna kring den 11 September:
 • United For Peace
  www.unitedforpeace.org


  ÄLDRE ARTIKLAR...»