because there can
be no peace
without justice

SÖK ARTIKLAR


THE MAN
Biography (1869-1948)
The Salt March
                     THE CONCEPT
                     Ahimsa
                     Satyagraha
                     Sarvodaya
                     Swaraj
                     Swadeshi
GANDHIAN SITES

Home » Features


Kriget - EN VALFRÅGA?
8 augusti 2002, 13:25  |   ARTIKLAR  


 1. Anser ni att det är rätt att inga sanktioner vidtagits mot Israel, som i sina övergrepp mot palestinierna fortsätter att kränka en lång rad FN- och GenËve-konventioner?
  Anser ni att det svensk-israeliska vapensamarbetet som kostar mer än 300 miljoner kronor om året skall fortsätta?

 2. I sitt krig mot Afghanistan har USA använt nya så kallade Bunker Buster Bombs, GBU-37, som var och en innehåller 1,5 ton utarmat uran. Detta giftiga ämne har i stora mängder trängt rakt ned i Afghanistans grundvatten.
  Den afghanska kvinnorörelsen menar att kvinnorna inte har vågat kasta burqan under de nuvarande krigsherrarna – att valet till Loja Jirgan var en fars som omgavs av omfattande valfusk och kriminalitet samt att de fundamentalistiska sharialagarna inte har ändrats.
  Anser ni att Afghanistanfrågan har lösts i och med den amerikanska krigsföringen sedan oktober förra året och det internationella samfundets ingripande? Om inte, hur skall den lösas?

 3. USA förbereder just nu ett nytt krig mot Irak där man, enligt amerikanska försvarsexperter, bl a tänker använda GBU-37-vapen trots att landets infrastruktur redan är svårt skadat och marken förgiftad av bombningarna under och efter Gulf-kriget.
  Anser ni att Sverige bör stödja det planerade angreppet?

  Under tolv år har det irakiska folket utsatts för förödande ekonomiska sanktioner som bryter mot internationella lagar, FN.s stadga och GenËve-konventionerna Nära två miljoner civila har dött som en direkt följd av dessa sanktioner och skapat ett oerhört lidande för befolkningen. Genom sanktionerna har folket försvagats, Saddam Husseins ställning stärkts och den demokratiska utvecklingen i landet bromsats.
  Anser ni att sanktionerna ska fortsätta?

 4. Den nya amerikanska kärnvapenupprustningen bryter mot de senaste årens politik.
  Enligt en artikel av Anna Lindh i International Herald Tribune “riskerar den att sänka tröskeln för ett begränsat kärnvapenanfall, vilket är ett ytterst farligt perspektiv”.
  USA avser inte att förstöra alla de 4.000 kärnvapenstridsspetsar som man åtagit sig utan enbart montera ner dem och gömma en del av dem.
  I denna nya plan ingår “Son of the Star Wars” – en fortsättning av president Reagans projekt med nya antiballistiska atommissiler och rymdlasers.

  USA anser sig numera ha rätt att slå till först med atomvapen? Detta har inneburit att USAs försvarsbudget stiger upp till kalla krigets nivå (314 miljarder dollar i förhållande till Rysslands 40 miljarder och Kinas 37 miljarder dollar). Hur anser ni att Sverige bör agera?

Vi ser fram emot att få höra och läsa era svar inom den närmaste framtiden.


Anita Lilburn,
ordf. Svenska Irakkommittèn mot de Ekonomiska Sanktionerna
Maj Wechselmann, regissör
ElsaMaria Bergström, Kvinnor för Fred
Birgitta Fritz, Kristna Fredsrörelsen


ÄLDRE ARTIKLAR...»