because there can
be no peace
without justice

SÖK ARTIKLAR


THE MAN
Biography (1869-1948)
The Salt March
                     THE CONCEPT
                     Ahimsa
                     Satyagraha
                     Sarvodaya
                     Swaraj
                     Swadeshi
GANDHIAN SITES

Home » Gandhian


ATT BROTTAS MED EN SKENBILD (replik på UNT-recension)
25 juli 2002, 16:53  |   GANDHI-RELATERAT  

“Gandhi, tack gode Gud för att du slipper uppleva detta.”


I Indien har politrukerna begravt honom i historieböckerna. Här hemma, i UNT, begravs han raffinerat i form av en bokrecension på kultursidan.


Det gör ont, mycket ont. Det känns som en dolkstöt i bröstet. Men då påminner jag mig hur det måste kännas för de hungerstrejkande i New Delhi, att dagligen höra premiärminister Vajpayee hyckla om honom sjufalt mer.


“Så länge ickevålds-försvar missförstås på så sätt att det skulle vara en mer passiv form än det militära, bortfaller grunden för att sätta sig in i det”, skriver Arne NÊss i sin senaste bok om Gandhi, en liten skrift som kompletterar hans tidigare större verk. Ändå är det precis den tolkningen som genomsyrar recensionen. Gandhi förvandlad till filosof och “tänkare”. Jag är en praktisk visionär, ingen “mahatma”, upprepade han gång på gång. Men det har ingen orkat lyssna till.


Gandhi såg inga människor som fiender. Däremot verkar recensenten vilja betona sin “huvudfiende”. Först lyfter han dock förtjänstfullt fram saklighetsnormerna i kapitlet om kommunikation och nämner varningarna om tendentiösa omformuleringar av motpartens ståndpunkter. Så här skriver NÊss:

“Vi hör att vår motståndare intar ståndpunkten S och finner det självklart att med S följer ståndpunkten T. Vi argumenterar så mot T och menar att vi därmed träffar också S. Men vår motståndare upplyser oss om att enligt hans åsikt följer inte T av S. Trots det fortsätter vi att argumentera mot T. Det är då inte motståndaren vi argumenterar mot, utan mot en skenbild.”

“Både idè och partidebatt i vårt land skulle må bra av sådana ambitioner”, kommenterar recensenten. Det trista är att han själv brottas mot en sådan skenbild några meningar senare, med utvikningar om “marxism och leninism och den militanta vänstern”. Recensionens syfte verkar bli att komma åt vänstern.


Gandhi skrattar nog i sin himmel. Han var van att bli använd som slagträ eller hackkyckling av båd’ “höger” och “vänster”. Han bekände sig inte till någondera. Han är besvärlig för oss, vi barn av polemiker. Vi som trivs bäst med att stå på varsin fastgjuten barrikad och peka finger åt varandra. När vi inte gör värre saker.


Jag upprörs av recensionen. Men så är jag heller ingen Gandhi. Hans vånda i dag skulle knappast orsakas av en politiskt förtäckt recension – men desto mer av den maktgirighet som drabbat hans kära Moder Indien. En girighet som framkallar förödande fattigdom, både till kropp och själ.






ÄLDRE ARTIKLAR...»