because there can
be no peace
without justice

SÖK ARTIKLAR


THE MAN
Biography (1869-1948)
The Salt March
                     THE CONCEPT
                     Ahimsa
                     Satyagraha
                     Sarvodaya
                     Swaraj
                     Swadeshi
GANDHIAN SITES

Home » News


BEGÄRAN OM 11 SEPTEMBER-UTREDNING VÄCKER USA-DEBATT
24 april 2002, 22:57  |   NYHETER  

McKinneys uttalande gjordes första gången vid en intervju för en radiostation i Berkeley, Californien, som senare publicerades den 12 april i Washington Post.


“Vi vet att det förekom ett stort antal varningar innan den 11 september”, sa hon. “Vad visste administrationen, och när?” Hon kommenterade också det faktum att “flera närstående personer till administrationen står i begrepp att göra stora vinster på Amerikas nya krig.”


Senator Zell Miller fördömde hennes kommentarer som “inte bara dåraktiga, utan också mycket farliga och oansvariga.” Krönikören Jonah Goldberg formulerade en kolumn där Sydstaternas första afro-amerikanska kongresskvinna dömdes ut som “mer frånstötande än Arafats tre-veckor gamla underkläder.”


New York Post kallade henne “Rymdkvinnan McKinney” och till och med den lokala Atlanta Journal-Constitution i hennes hemstad förkastade hennes utredningtanke som “knäpp”.


I radio-intervjun citerade McKinney the Carlyle Group, det investeringsbolag som har nära affärsförbindelser med Bushadministrationen – inklusive förre president George Bush. Hon citerade ur rapporten från Los Angeles Times, hur the Carlyle Group på ett dygn förra året tjänade 237 miljoner dollar på andelar inom försvarsindustrin.


Senare utvecklade McKinney sina kommentarer. “Flera artiklar – från Der Spiegel till London Observer, från Los Angeles Times till CNN – tyder på att administrationen mottog ett stort antal varningar innan attackerna ägde rum. Varför gjordes ingen uppföljning av dessa?”


McKinney ansåg att “om det amerikanska folket förtjänar ett tydligt svar på vad som gick fel med Enrons skandalösa affärer, så måste vi också kräva ett svar på vad som falerade den 11 september – och varför. Så varför envisas administrationen med att motsätta sig en närmare utredning om den största terroristattacken vi upplevt här i landet?”


Är inte detta berättigade frågor?


Läsarna av Atlanta Journal-Constitution anser tydligen det. I en frågeomröstning svarade nära 50 procent att man stödde kravet på en utredning.


I övrigt har McKinney fått väldigt lite stöd från väljarkåren. Men innan vi lynchar henne, låt oss komma ihåg att de människor vi beundrar för deras civilkurage, oftast är mer benägna att trotsa de konventionella “sanningarna” – snarare än böja sig för dem.

Översättning: Jan Viklund


ÄLDRE ARTIKLAR...»