because there can
be no peace
without justice

SÖK ARTIKLAR


THE MAN
Biography (1869-1948)
The Salt March
                     THE CONCEPT
                     Ahimsa
                     Satyagraha
                     Sarvodaya
                     Swaraj
                     Swadeshi
GANDHIAN SITES

Home » News


USA-INTELLEKTUELLA UPPMANAR TILL EUROPEISK KRITIK AV TERRORIST-KRIGET
12 april 2002, 10:14  |   NYHETER  

Brevet skall ses som en replik på ett tidigare brev som försvarade terrorist-kriget, undertecknat av 60 andra kända amerikaner, och som erhöll stor publicitet i flera europeiska dagstidningar.


“Vi anser att deras bedömning av vad som är ett ‘rättfärdigt krig’ måste ifrågasättas”, säger Edward S. Herman till AFP.


Bland de som skrivit under brevet finns även historikern Howard Zinn, läkaren och kärnvapenkritikern Helen Caldicott och internationella advokaten Francis A. Boyle.


“De flesta välinformerade personerna såväl innanför som utanför era respektive regeringskretsar, är medvetna om den livsfarliga dårskap som Bushadministrationens krigslinje företräder. Men alltför få vågar vara ärliga och säga ifrån”, heter det i brevet som för närvarande cirkulerar i Europa.


“Man är rädd för att bli stämplad som ‘anti-amerikan’ – samma absurda stämpel som amerikaner själva drabbas av, som vägrar stämma in i kören av den chauvinism som just nu dominerar amerikansk media.”


“En förnuftig och klar europeisk kritik av Bushadministrationens krigslinje kan hjälpa krigsmotståndets röst i USA att göra sin röst hörd.”

Översättning: Jan Viklund


ÄLDRE ARTIKLAR...»